SHARE

În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învață că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate.

În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească.

Citeste si   Etapa a doua a campaniei de VACCINARE împotriva virusului SARS-coV-2

Astăzi, creștinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită – Agheasma Mare. Postul din Ajunul Botezului Domnului face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc.

În unele regiuni, în special în Moldova, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului. Se întampla ca cei opriți de la Sfânta Împărtășanie să primească de la duhovnic binecuvântarea de a lua Agheasma Mare. Însă, trebuie să fim cu luare aminte la faptul ca Agheasma Mare nu poate înlocui Sfânta Împărtășanie.

Citeste si   De MÂINE strada Anastasie CRIMCA și Aleea TRANDAFIRILOR, intră în categoria parcărilor CU PLATĂ

Alți preoți îi opresc pe credincioși să ia Agheasma Mare. În acest sens, Sfântul Sava spune: „aceștia nu fac bine pentru că prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfințirea lumii și a intregii fapturi… Deci de unde este socotintă acestora pentru ca să nu guste apa aceasta, deoarece trebuie să știm că nu pentru această Apa este necurația în noi, ci devenim necurați prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca să ne curățim de acestea, bem fara de îndoială această Sfântă Apă”.

Citeste si   Vești bune de la Teatrul FABULINUS! Sala Auditorium ‘Joseph Schmidt’ va fi DESCHISĂ spectatorilor

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credincioșilor și locuitorii acestora, în Ajunul Bobotezei

Tot cu ea se stropesc și lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfințite, cum ar fi de pilda, la binecuvântarea și sfințirea prapurilor, la sfințirea crucii și a troitelor, a clopotului, a vaselor și vesmintelor liturgice, la sfințirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir.

În Ajunul Botezului Domnului sunt săvârșite Ceasurile Împărătești, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, apoi Sfințirea cea mare a apei, potrivit sursei crestinortodox.ro.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ