SHARE

În urma datelor de la Institutului Naţional de Statistică cu privire la indicele producţiei industriale şi la cifra de afaceri în industrie, Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a declarat un început de creştere economică în România, „un început de V”.

„A fost obiectivul acestei guvernări şi obiectivul meu personal acela de a avea o florin-citu-face-declaratii-despre-imbunatatirea-economiei.-ce-spun-managerii-ieseni?economie care să îşi revină cât mai rapid. Am spus, din primul moment, că măsurile pe care le luăm vor duce la o revenire a economiei din trimestrul III. Şi aş vrea să vă dau şi o veste bună astăzi. Institutul Naţional de Statistică arată clar pentru producţia industrială, luna mai, avem un început al revenirii, un început de V, atât pentru indicele producţiei industriale, cât şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri în industrie, creşteri faţă de luna aprilie.

De ce este importantă luna mai? Vă spun că este mai rapid decât mă aşteptam. Ne aşteptam ca revenirea să înceapă din trimestrul III. Luna mai a fost o lună care a fost închisă, jumătate stare de urgenţă, după aceea a urmat stare de alertă.
Nu mai merge nimeni pe minus 8% după ce ce am avut primul trimestru creştere economică de 2,7%. Este imposibil să mai ajungem la -8%.

Nu mai este nicio estimare care merge pe -8%. Comisia Europeană, iarăşi un lucru important, a păstrat pentru România acea estimare pesimistă din punctul meu de vedere, dar modele macroeconomice lucrează cu inputuri diferite, dar în acelaşi timp, a înrăutăţit estimările pentru aproape toate ţările din UE. Vecinii noştri unguri au o scădere de minus 7% de exemplu şi a fost înrăutăţită. Nu mai vorbim de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Estimarea noastră oficială rămâne de minus 1,9% până apare Comisia Naţională de Prognoză. Tot ceea ce am făcut a fost să eliminăm acele scenarii negative”, a afirmat Florin Cîţu, la videoconferinţa ZF- Bankers Summit ’20, potrivit Agerpres.

Cu privire la declarațiile despre creșterea economiei, Ministrul Culturii, deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu confirmă cele spuse de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu și tot odată afirmă că închiderea fabricilor Dorna Lactate, este o oportunitate pentru producătorii locali ca aceștia să creeze o asocierea puternică și competitivă.

„Faptul că societatea Dorna Lactate a închis fabrica din județul Suceava creează o situație gravă momentan. Dar trebuie să gândim productiv, să nu ne ascundem în spatele autorităților și să inventăm motive.

Ok, o companie străină a plecat din Suceava. Dar nu ne-a luat nimeni pășunile, vitele sau experiența producătorilor locali și a celor care au lucrat în acest domeniu. Să facem lucrurile așa cum știm noi mai bine, cu responsabilitate și implicare. Vă asigur de tot sprijinul Guvernului și al autorităților locale și sunt convins că putem deveni o concurență importantă.

Mai mult, aș putea spera că acestor demersuri se va alătura și domnul deputat Eugen Bejinariu, deoarece Suceava are nevoie de expertiza domniei sale, nu de criticile la adresa guvernului” a declarat Bogdan Gheorghiu.

Antreprenorii din Județul Suceava nu sunt de acord cu aceste declarații, în condițiile în care odată cu închiderea  fabricii Dorna Lactate peste 400 de angajați au rămas fără loc de muncă, lucru ce afectează grav economia locală. Deasemenea industria de afaceri este grav afectată,  proprietarii societăților  se apropie cu greu de veniturile pe care le câștigau în anii trecuți. Domeniul Horeca este unul dintre domeniile care sunt pe minus din punct de vedere economic iar antreprenorii nu cred că o să revină pe linia de plutire anul acesta.

Citeste si   Cădere extrem de GRAVĂ a economiei | Florin Cîțu: ”Economia a încetinit în trimestrul doi, dar păstrează estimările!”

„Ce teatru e ăsta? Nu vedeți ce se întamplă cu HoReCa? Prostii! Nu sunt de acord cu declarația lui”

„Se fac investiții de 12 milioane de euro și nu pot plăti salariile, am restanțe la Enel de aproximativ un miliard. A fost un an dezastruos până acum, păi mai bine nu deschideau și lăsau oamenii în șomaj tehnic să plătească statul că ieșeam mult mai bine. Au dat drumul la Hoteluri și restaurante dar nu ne lasă în incintă, pai cu ce să ne întreținem?

Sunt foarte, foarte dezamăgit! Dar nu cred că doar eu ci toți care lucrăm în domeniul HoReCa. Și nu pierdem doar noi, ci și lumea. Am avut 60 angajați din care 30 am i-am trimis deja în șomaj, e dezastru”, a declarat un administrator de hotel din Suceava pentru ziarul ”Bună Dimineața Suceava”.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ