SHARE

Astăzi, în cadrul rubricii „Interviul Săptămânii” o avem alături de noi pe Oana Alina Mihăescu, directorul  Spectacole, Programe și Proiecte din cadrul Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava.

Rep.: Care este situația actuală a Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava? Unde se țin spectacolele în momentul de față?

Oana Alina Mihăescu: În momentul de față funcționăm așa cum prevede legea și cum ne permite situația, respectiv în spații neconvenționale, afară. Avem voie să facem spectacole doar în aer liber, ceea ce s-a și întâmplat și în luna precedentă. Până acum am avut două reprezentații: una a fost spectacolul „Pisici” și s-a desfășurat pe acoperișul teatrului, iar de curând am avut o premieră cu tragi-comedia lui Don` Cristobal și a Rositei în parcul de agrement Tătărași.

Rep.: Considerați că actorii au avut nevoie de o perioadă de reacomodare după toată această perioadă?

Au fost spectacole jucate pe scenă, în interior, în condiții normale iar înregistrările au fost transmise online la un anumit moment”

O.A.M.: Am avut și o perioadă în care am transmis spectacole online, dar sunt spectacole înregistrate online, deci actorii nu prestează ore suplimentare pentru transmisiunile online. Au fost spectacole jucate pe scenă, în interior, în condiții normale iar înregistrările au fost transmise online la un anumit moment.

Citeste si   52 de cadre didactice CONFIRMATE pozitiv cu Sars-Cov-2 în județul SUCEAVA! Gabriela BĂNCILĂ: ”Ne-am PROPUS să ținem SITUAȚIA sub CONTROL”

A fost organizat sub forma unui festival. Când vorbim de acomodare consider că asta este în general meseria actorilor, ei se acomodează oriunde și oricând. Ei schimbă mereu scenele, schimbă mereu locul de joacă atunci când se merge într-o deplasare, într-un turneu, când participăm la un festival. Condițiile de joc sunt de fiecare dată altele. Actorii se adaptează de fiecare dată, asta e meseria lor, așa e firesc să fie.

Acum noi ne adaptăm ca instituție în sensul că ne-am schimbat strategia tocmai pentru a putea fi prezenți afară. E adevărat că un spectacol în interior pe scenă este într-un fel, iar un spectacol afară este diferit. Este aproape imposibil să iei un spectacol făcut pentru interior și să îl joci afară pentru că devine alt spectacol. Tocmai de aceea noi am hotărât să producem spectacole special pentru spațiile din exterior așa cum am făcut și cu tragi-comedia lui Don` Cristobal și a Rositei. Acela este un spectacol făcut special pentru parcul în care îl jucăm și poate fi dus pe scenă în interior doar în condiții speciale

Rep.: La alte teatre din țară au fost realizate spectacole în mediul online. S-a procedat și în cadrul Teatrului „Matei Vișniac” din Suceava în același mod?

Citeste si   Gheorghe FLUTUR: "Cea mai IMPORTANTĂ piesă din proiect este un TUNEL de scanare RAPIDĂ a TIRURILOR"

Ne-am dorit să revenim la muncă și am hotărât să ne întâlnim totuși cu publicul nostru”

O.A.M.: Asta se întâmpla în perioada de stare de urgență. Am trecut și noi prin etapa asta. Am avut de pildă o zi dedicată copiilor, pe 1 iunie și am desfășurat activitatea online. Într-adevăr fiecare actor care a participat s-a înregistrat acasă sau unde era și a transmis materialele online.

În ziua de 1 iunie noi le-am pus într-o anumită ordine și logică și am avut materiale speciale dedicate acestui subiect, dar noi am depășit etapa aceea. Ne-am dorit să revenim la muncă și am hotărât să ne întâlnim totuși cu publicul nostru. Sigur, respectând condițiile impuse și respectând siguranța sanitară

Rep.: Ce proiecte viitoare aveți în cadrul Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava?

O.A.M.: În momentul de față și în toată situația asta de care nu pute fi siguri aproape deloc, încercăm să facem noi proiecții și proiecte. Ce știm este faptul că vom continua să jucăm în aer liber spectacolul pe care tocmai l-am produs. Alături de acesta va mai fi spectacolul „Pisici” pe care îl putem juca în aer liber, iar în perioada imediat următoare vom produce și un spectacol lectură.

Citeste si   (P) Gheorghe FLUTUR: "Nu doresc să dau REPLICĂ după ultimul comunicat trimis astăzi din partea domnului STAN"

Se numește „Noaptea arabă”, este foarte, foarte proaspăt acest proiect și ne dorim ca premiera lui să aibă loc pe data de 30 iulie. Nu am lansat încă acest subiect dar urmează în zilele următoare pentru că așteptăm niște aprobări, lucrurile se fac în etape. Nu le-am ars încă foarte repede pentru că timpul este scurt dar asta ne dorim. Pe 30 iulie vrem să mai scoatem o premieră cu un spectacol lectură pe care să-l jucăm, de asemenea, în aer liber cu respectarea condițiilor de siguranță

Rep.: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastă și pentru spectatorii teatrului?

O.A.M: Ne bucurăm că ne-au primit după îndelungata absență. Ne-au primit cu bucurie, ne bucurăm că au venit în număr mare la premiera noastră de săptămâna trecută. Îi așteptăm în continuare să ne fie alături și le promitem că vom face în așa fel încât să le facă plăcere și să nu uite că existăm.

Și noi avem nevoie de ei, și ei au nevoie de noi cu siguranță. Suntem împreună o comunitate și le doresc sănătate tuturor și nouă și lor.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ