Connect with us

SUMAL- noua versiune a sistemului de URMĂRIRE a trasabilității materialelor LEMNOASE! Mihai GĂȘPĂREL: „Transportul materialului LEMNOS nu se va mai face utilizând documente tip TIPĂRITE, totul va fi ELECTRONIC”

Suceava

SUMAL- noua versiune a sistemului de URMĂRIRE a trasabilității materialelor LEMNOASE! Mihai GĂȘPĂREL: „Transportul materialului LEMNOS nu se va mai face utilizând documente tip TIPĂRITE, totul va fi ELECTRONIC”

Sistemul SUMAL 2.0 a apărut ca o necesitate de întărire a controlului în ceea ce privește exploatarea transportului și comercializarea materialelor lemnoase.

SUMAL 2.0 va deveni operațional începând de sâmbătă, 31 octombrie

Odată cu modificarea codului silvic au fost introduse în categoria materialelor lemnoase încă o categorie destul de mare, care înainte era considerată „deșeuri” și aici ne referim la rumeguș, tocătură care nu erau monitorizate și acum intră ce acest sistem de monitorizare.

În această primă fază care deja am început să o punem în aplicare este de fapt o populare a bazei de date, orice operator economic pentru a-și desfășura activitatea este necesar să se logheze în acest program și să-și introducă operațiunile tehnice sau de prelucrare, comercializare, achiziționare și tăiere a lemnului.

Totodată toate ocoalele silvice sunt și ele înregistrate. El are 3 componente pe partea de structură. Este un SUMAL Gardă cu care lucrează operatorii economici în special, SUMAL-UL Gardă este cel care permite înregistrarea ocoalelor și operatorilor economici, de aceea am spus că este o necesitate pentru ca operatorul economic să primească parola și username.

„Întreg sistemul se dorește urmărirea întregului circuit al lemnului până la utilizatorul final”

Este necesar ca el să trimită către Garda Forestieră un material cu 3 documente în format electronic datorită condițiilor actuale. Nu este necesar să se deplaseze la sediul instituției.

Există pe site-ul Gărzii Forestiere Suceava un anunț cu privire la ce obligații are operatorul economic și totodată pe cei care îi aveam în baza de date au primit o notificare în acest sens, a declarat  șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Până la ora actuală au fost introduși aproximativ 500 de operatori în baza de date de pe 5 județe: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Suceava.

Totodată, este nevoie ca aceste documente să fie trimise pentru a nu se lăsa în ultima zi când se va constata la data de 1 noiembrie că nu se mai poate face nici un transport de lemn legal.

Dacă aceste documente nu sunt trimise din timp, nici noi ca instituție nu putem face față, este foarte important ca ei să înțeleagă, cu cât trimit mai repede șansele de a nu-i bloca cu nimic cresc.

Ca mod de lucru, acest SUMAL implică în primul rând să introducem după gardă, ocoalele. La ora actuală GF Suceava a introdus toate ocoalele silvice de pe raza de competență.

Operatorii economici trebuie să înțeleagă că transportul materialului lemnos nu se va mai face utilizând documente tip tipărite, totul va fi electronic. Dacă nu este în baza de date nu va putea genera cod și nu va putea face transport, a mai declarat șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava

Pentru introducerea operativă a datelor, atât operatorii silvici cât și ocoalele silvice vor trimite în format electronic următoarele documente:

  1. Cererea scrisă a cărui model o găsiți în format electronic, online;
  2. Documentul de înființare a persoanei juridice (certificatul de înregistrare pentru operatori economici, autorizația de funcționare pentru ocoale silvice;
  3. Atestatul de exploatare – în cazul profesioniștilor care au ca obiect de activitate exploatarea forestieră și au calitatea de eminenți ai avizelor de însoțire primare, completat la zi;
  4. Copie a certificatului constatator emis de ONRC;
  5. Copie carte identitate a conducătorului persoanei juridice.

Pentru mai multe detalii și informații accesați site-ul: http://www.gardaforestierasv.ro/index.php?id=II_2#

 

 

 

 

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top