SHARE

Ţinutul Bucovinei este unul mirific. Oricine vizitează acest colț de rai nu se mai dă plecat. Reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Suceava” au dorit să vadă cum trăiesc oamenii în vârf de munte, la stână, în mijlocul pustietății.

Una din poveștile nespuse din Ținutul Mănăstirilor stă ascunsă într-un loc de suflet din Munții Suhard. La cota 1.200 oamenii înșiși sunt niște legende ce păstrează vie tradiția Bucovinei. Poți simți influențele folclorice cum vibrează din fiecare unghi iar tradițiile parcă s-au conservat și au rămas neatinse în acest colț de Rai.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 449.349 de cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

E imposibil să nu te îndrăgostești de peisajele idilice, parcă rupte din basme, zâmbetele sincere și mâncarea proaspătă preparată cu trudă de localnici. O armonie perfectă între trup și suflet, este cea mai bună descriere a zonei montane sucevene.

Când noaptea se împletește cu ziua, ciobanii își încep rutina având grijă de ovinele și bovinele de la stână. Sacra meserie este practicată din tată în fiu de generații întregi, tradiția fiind păstrată cu sfințenie în zona Bucovinei.

Despre cum a pornit această inițiativă și cât de greu a fost să investești în munții Suhard la limita județului Suceava cu Bistrița, ne spune Petru UJICĂ, președintele Asociației ”Suhardul”.

Citeste si   INCENDIU PUTERNIC în comuna Frătăuții Noi! O femeie a suferit ARSURI la membrele inferioare

Petru UJICĂ a declarat că în cadrul Asociației sunt 350 de animale și că fiecare persoană care și-a lăsat animalele în cadrul Asociației a devenit membru a acesteia.

”Am găsit modalitatea de a înființa o formă asociativă, care să concesioneze pășunile de la primărie și să încaseze banii pe subvenții că altfel erau bani care se pierdeau. Asociația se ocupă de animalele fermierilor din zonă deoarece zootehnica la noi este foarte amplu dezvoltată.

Toți fermierii care și-au dat animalele Asociației și astfel au devenit și ei membrii ai Asociației. În momentul de față avem 350 de animale în cadrul Asociației”, a declarat Petru UJICĂ, președintele Asociației ”Suhardul”.

Membrii Asociației au transformat stanele de oi vechi în adevărate fabrici de lactate și au amenajat drumurile de acces pana pe coastele cele mai înalte.

Citeste si   (P) George ȘOLDAN, PSD Suceava: ”Îmi DORESC să fiu o VOCE a GENERAȚIEI mele”

In Munții Suhard, la peste 1200 de metri altitudine, în ultimii 5 ani, au răsărit 5 stâne cu iz occidental unde bacii și ciobanii muncesc de zor pentru  produsele care rezultată din lapte.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ