SHARE

Consiliul Județean, prin DGASPC Suceava în colaborare cu Fundația H.H.C. România, a derulat din  anul 2017, proiectul cu privire la  închiderea ultimelor centre de plasament de tip clasic pentru copii, din județul Suceava în cadrul parteneriatului  cu Fundația ”Hope and Homes for Children” România (H.H.C. România).

Unul dintre proiecte a vizat construirea și dotarea de către HHC România a două case de tip familial în Solca cu capacitate de 12 locuri fiecare și închiderea Centrului de Plasament ”Mihail și Gavril” Solca.

Obligația Consiliului Județean Suceava a fost de a asigura toate utilitățile necesare funcționării acestora în valoare de 111.825 lei, personalul și funcționarea pe viitor a celor două servicii prin D.G.A.S.P.C.Suceava.

Cele două case au fost  donate de către H.H.C. România, Consiliului Județean Suceava în urma Procesului Verbal de recepție finală a lucrărilor. După aprobarea organigramei de către Consiliul Județean Suceava, s-a procedat la mutarea copiilor în cele două case în prezența reprezentanților HHC România și ai DGASPC Suceava.

Citeste si   VIDEO | Pârtia RARĂU din CÂMPLUNG MOLDOVENESC, în TOPUL preferințelor schiorilor în 2021

Celălalt proiect a făcut  posibilă și închiderea Centrului de Plasament ”Speranța” Suceava, prin reabilitarea și dotarea a trei apartamente sociale, în Fălticeni, Gura Humorului și Suceava.

Parteneriatul cu  HHC România  a început încă din  anul 2011 pe trei proiecte:  prevenirea separării copilului de familie, reintegrarea copiilor din sistemul de protecție în familia naturală precum și programul de reinserție socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție.

Astfel, prin finalizarea ultimelor două proiecte, putem afirma că începând cu luna  noiembrie 2020, copiii aflați cu măsură de protecție în județul Suceava (1311copii) vor fi ocrotiți doar în apartamente (17 apartamente), case de tip familial cu o capacitate de maxim 12 locuri (18 case), la asistenți maternali profesioniști (409 A.M.P.), sau în plasament în mediu familial (rude sau persoane fără grad de rudenie).

Includem în comunicatul nostru, declarația reprezentantului HHC România cu mulțumirile noastre pentru întreaga colaborare de până acum și pentru cea viitoare:

De nouă ani lucrăm în Suceava, în parteneriat cu autoritățile județene. Cei 72 de copii care mai erau instituționalizați, ajung și ei în alternative familiale: 17 au fost plasați în două case de tip familial, 15 în trei apartamente, alți 17 în servicii familiale deja existente în județ, 5 au fost reintegrați deja în familiile lor, un copil a fost plasat în asistență maternală și alți 17 tineri au fost integrați profesional, ieșind din sistemul de protecție.

Din 2011 încoace, am prevenit alți 748 de copii de la separarea familială, am reintegrat 93 de copii înapoi în familiile lor și am ajutat 91 de tineri să iasă din sistemul de protecție, devenind independenți.

Ce înseamnă munca noastră în Suceava? Peste 1.000 de copii salvați de la instituționalizare.”

Ștefan Dărăbuș, Ph.D.

Citeste si   PRIMĂRIA a finalizat amenajarea din punct de vedere ADMINISTRATIV a centrelor de VACCINARE

Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

…………….

Atunci când instituțiile de asistență socială încheie parteneriate cu ONG-urile, lucrurile nu pot fi decât în folosul celor defavorizați de soartă!

La  finalul acestor proiecte cu rezultate deosebite, putem spune că nu mai avem nici un centru de plasament în structura DGASPC Suceava, fiind astfel  îndeplinite atât prevederile legale cât și obiectivele strategiei județene în domeniul protecției copilului.

În același timp, subliniem importanța prevenerii situațiilor de risc la nivelul comunităților locale, iar acest lucru poate fi realizat doar prin implicarea  tuturor celor care gestionăm asistența socială la nivelul acestui județ dar  în special a direcțiilor de asistență socială și a  serviciilor publice de asistență socială de la nivelul primăriilor),  prin  dezvoltarea de servicii sociale la nivel local cu sprijinul ONG-urilor partenere.” Mesaj Consiliul Județean Suceava

 

Citeste si   Etapa a doua a campaniei de VACCINARE împotriva virusului SARS-coV-2

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ